Új felfedezés

Egyre többen gondolják, hogy igazából nem is a majmokhoz állunk a legközelebb, hanem a csirkékhez. Hogy miértis? eddig engem sem győztek meg a lelkes terjesztők de a következő tárgyi bizonyíték után, már lelkes hívője lettem az elméletnek: 8)

Egy bizarr udvarlási szertartást láthatunk a képen, és majdnem szemtanui lehettünk az első csóknak is....

Júl. 22. Egy kis tudomány

Megtalálták Stonehenge eredetijét

Stonehenge "cölöpváltozatát" tárták fel a Salisbury-síkságon alig egy kilométerre a híres kőkörtől.

Brit régészek hároméves projekt keretében Stonehenge 14 kilométeres körzetét térképezik fel, hogy pontosan megismerjék mit is rejt valójában a föld mélye. Geofizikai és egyéb mérőműszerekkel felszerelt quadmotorokkal járják be a terepet, a mérési eredményeket pedig műholdas helymeghatározó adataihoz "kötik". Az adatok millióit elemzik, majd játéktechnológia segítségével "egyesítik", hogy létrehozzák a két- és háromdimenziós képeket. A projekt révén, amelyben a Birminghami és a Bradfordi Egyetem, a bécsi Ludwig Boltzmann Intézet, az English Heritage örökségvédelmi szervezet vesz részt, a tudósok azt szeretnék megismerni, hogy milyen volt a Salisbury-síkság abban az időben, amikor Stonehenge a monumentális kőépítményét létrehozták.

A virtuális technológia segítségével a régészek felfedeztek egy körárkot mindössze 900 méterre Stonehenge-től. A kör átmérője 25 méter, alig 5 méterrel kisebb, mint a nevezetes kőépítményé. A két őskori létesítmény nagyjából egyidős, 4500 éves lehet.

A körárok szélessége egy méter, amelyben felfedezték a cölöplyukakat is. A cölöpépítmény, amelynek két bejárata van - északkeleten és délnyugaton, egy ősi nekropoliszt vesz körül, ahová 500 éven át temetkeztek.

"Ez az első monumentális kultikus építmény, amelyet az elmúlt 50 év során felfedeztünk" - hangsúlyozta a projekt vezetője, Vince Gaffney, a Birminghami Egyetem professzora, aki szerint a felfedezés új megvilágításba helyezi a térséget. Hozzátette, mindenki azt feltételezte, hogy ez pusztán üres földterület.

"Ám, mint kiderült, hatalmas kultikus hely „üzemelt” Stonehenge tőszomszédságában" - összegezte Vince Gaffney.

Azt nem lehet tudni, hogy miféle rituáléknak adott helyet a körárok, amely sokban  Woodhenge-re emlékeztet. Utóbbi a Stonehenge-től körülbelül 3 kilométerre északkeletre helyezkedik el, s 1925-ben fedezték fel légi felvételek segítségével. Kör alaprajzú árkait és sáncait az északkeleti oldalon bejárat szakítja meg. Belső terében 168 cölöplyuk nyomait találták, amelyek 6 koncentrikus sorban helyezkednek el. Az 1970-es években végzett ásatások során Woodhenge-ben egy három év körüli gyermek maradványait találták meg, akinek  kettéhasított koponyáját a kör közepén temették el, így a lelet felvetette az emberáldozat lehetőséét.

"A maga korában Stonehenge Európa legnagyobb kultikus helye volt" - emelte ki Tim Darvill, aki a Stonehenge-ben végzett legutóbbi feltárásokat irányította, de nem vesz részt a mostani projektben.

Mint hozzátette, a felfedezés megmutatta, hogy a helyszín valójában milyen óriási kiterjedésű volt, s hogy mennyi mindent rejthet még a föld mélye.

Egy blog tőlem nektek, hogy megoszthassam mindazt ami szerintem fontos az életben.