Júl. 22. A nap tanácsa

Szóval, igen sokakat nem vettek fel sehova, és sokunkat nem vettek fel arra a helyre ahová szerettük volna. Nem tudom ki hogy van vele, de bennem 5 percig egy világ dölt össze, hogy most mit fogok csinálni. A szakomon elég durva túljelentkezés van, ugye gazdálkodási és menedzsmentről beszélünk, szóval az élet összejátszott ellenem, mint oly sokatok ellen. A tanácsom a következő, ha még pontokra van szükséged és nincs nyelvizsgád, akkor van rá egy éved, hogy most letedd. Ha 35 pontnál is több kell akkor bizony újra kell éretségizned egy tárgyból, vagy beletörődsz. Szóval ha az embernek van felesleges egy éve akkor még nem késő jövőre sikerülni fog, persze bizonyos szakokon további emelkedésre kell számítani.

A lényeg, hogy ha azonos képzést végzel egy másik suliba akkor átjelentkezhetsz, és lehethogy nem kell újrajárnod az első évet. Vagy februárban is átlehet jelentkezni, egy tök másik szakról én úgy hallottam, szóval fel a fejjel, nincs minden veszve......

Igen, ezért volt minde, a kék kis könyvecskéért:

Júl. 22. A nap híre

Csakhogy a felvételizőknek is legyen róla tudomása:

A jelentkezők 70 százaléka bejutott a felsőoktatásba

Alapképzésre, valamint egységes, osztatlan képzésekre összesen 69 581-an jutottak be, közel 1400-al kevesebben, mint a tavalyi felvételi során, a mesterképzésekre felvettek száma ugyanakkor mintegy 4 ezerrel nőtt. Az összes felsőoktatásba jelentkező több mint kétharmada (69,6 százaléka), azaz 97 706-an felvételt nyertek valamilyen szeptemberben induló képzésre - olvasható a felvi.hu honlapon a ponthatárok meghúzása után közzétett elemzésben.

Az összegzés felidézi, hogy a tavalyi évhez képest tíz százalékkal növekedett a felsőoktatásba jelentkezők aránya, az egy évvel ezelőtt 127 283-al szemben idén 140 303-an adták be jelentkezési lapjukat. A mesterképzésekre jelentkezők aránya továbbra is dinamikusan nő, a tavalyi mintegy 17 ezer után idén több mint 28 ezren adták be felvételi kérelmüket valamilyen mesterszakra.

Az összes jelentkező több mint kétharmada 69,6 százalék, vagyis pontosan 97 706-an nyertek felvételt. A több mint 97 ezren bejutó közül 362-en a maximális, azaz 480 ponttal büszkélkedhetnek - ezzel vélhetően az áhított és első helyen megjelölt képzésen és intézményben folytathatják tanulmányaikat. (Na jó én keményen dolgoztam a magam majdnem 400 pontjáért, és mégis vannak akik 480-at szereztek, ráadásul több százan, én ezt nem hiszem el.......)

Összesen 84 szakon van maximális pontszámot elért jelentkező, ezek közül a legtöbb 480 pontos pszichológia, általános orvos és gazdálkodási és menedzsment szakon. (Szóval ezért nem vettek fel engem, mert, mindenki erre a szakra jelentkezett, főleg a tökéletes 480 pontosok...... ha mondták már, hogy az élet egy nagy rakás.... és nem hittem el, utólag bocsánatot kérek, és igen, igazuk van.)

A tavalyihoz képest tehát valamivel tovább élesedett a verseny - 2009-ben még a felvételizők 74 százaléka járt sikerrel.

Alapképzésre, valamint egységes, osztatlan képzésekre összesen 69 581-an jutottak be, közel 1400-al kevesebben, mint a tavalyi felvételi során, a mesterképzésekre felvettek száma ugyanakkor mintegy 4 ezerrel nőtt.

A felvettek valamivel több, mint 50 százaléka alap- vagy egységes, osztatlan képzés nappali munkarendjén kezdheti majd meg tanulmányait; a mesterképzésben a nappali és a levelező munkarendre felvettek aránya közel megegyezik.

A felsőfokú szakképzésre bekerült mintegy 12 ezer hallgató túlnyomó többsége nappali munkarendű képzésben vehet majd részt. A többi munkarend részaránya egyre szűkül, a tavalyi évhez képest is tovább csökkent az esti munkarendű képzésre, valamint a távoktatásra felvételt nyertek aránya.

A tavalyi évhez képest az államilag támogatott képzésre felvettek száma mintegy 3 ezer fővel növekedett, a költségtérítéses képzésre felvettek száma ugyanakkor csak kevesebb, mint 600 fővel múlja felül a tavalyi statisztikát.

A ponthatárokat összegző gyorselemzés szerint a nappali tagozatra jelentkezők körében az elmúlt évhez hasonlóan idén is turizmus-vendéglátás szak vitte a pálmát. Igaz kevesebben jelentkeztek, mint tavaly, de még így is legtöbben - csaknem 4400-an - ezt a képzést jelölték meg első helyen.

A legmagasabb pontokat a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karán (446), a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán (418), valamint a Heller Farkas Gazdasági és Turisztikai Szolgáltatások Főiskoláján 409) követelték meg a jelentkezőktől. A sort a Kodolányi János Főiskola folytatja, amelynek turizmus vendéglátás szakára 400 ponttal lehetett bejutni. Az államilag támogatott képzések mindegyikénél 383, vagy annál több pontot kellett elérniük a jelentkezőknek a sikeres felvételihez. Idén ismét a népszerűségi dobogó második helyére került a gazdálkodási és menedzsment alapszak, amely a tavalyi évhez hasonlóan csaknem 4 ezer első helyes jelentkezést vonzott a nappali képzésre jelentkezők körében.

A legmagasabb ponthatárok a Budapesti Corvinus Egyetem (453) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdálkodástudományi Karán alakultak ki (437), de 400 pont feletti teljesítményre volt szükség a Szegedi Tudományegyetemen is, ahol az állami finanszírozású képzésre 412, a költségtérítésesre pedig 406 ponttal lehetett bejutni.

Némileg emelkedtek a ponthatárok a jogászképzésen, amely idén a harmadik legnépszerűbb képzés volt a jelentkezők körében. Míg egy éve a legmagasabb ponthatár a szakon 426 volt, idén 431 pontot kellett gyűjtenie annak, aki a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre kívánt bejutni. 430 pont kellett a bejutáshoz a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán; a harmadik legmagasabb ponthatár - 428 pont - a Debreceni Egyetem jogi karán és a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karán várta a reménybeli hallgatókat. Mindhárom képzés levelező és államilag támogatott formában indul.

Évek óta a jelentkezési top 10-ben található a pénzügy és számvitel alapszak is. Az utóbbi három évhez hasonlóan idén is a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karán lett a legmagasabb a ponthatár, államilag támogatott nappali képzésre 448, költségtérítéses nappalira 404 pontra volt szükség a bejutáshoz - előbbi kissé csökkent, utóbbi emelkedett 2009-hez képest. A harmadik legmagasabb ponthatár, kereken 400 pont a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán alakult ki, nappali, államilag támogatott képzésen.

(Naja, persze hogy mindenhol a Corvinus vezet, nekem ehhez nem kellett megvárnom a ponthatárokat, hogy megtudjam.)

Ma estére csak három felvételiző típust ismerek:

1, Akit felvettek oda ahová szerette volna és elmegy bulizni, hogy megünnepelje.

2, Akit felvettek oda ahová szerette volna és korán lefekszik aludni mert olyan kis illedelmes

3, Akit nem vettek fel ahová akarta, vagy sehová, és úgy érzi az élete gáz, elmegy a haverokkal inni és próbálnem teljesen szétcsúszni.

Jah igen persze ki lehetne egészíteni még kettővel, azokkal akiket amúgy tökre nem érdekel és elmennek bulizni és azokra akiket tökre nem érdekel és nem mennek bulizni.

Csak pár kép, hogy páran hogyan törthetik az éjjelt:


Egy blog tőlem nektek, hogy megoszthassam mindazt ami szerintem fontos az életben.