Németország gyászol

A duisburgi Love Parade-on 19 embert tapostak agyon. A szombaton történtek sokak szerint - legalábbis rövid távon - a Love Parade-rendezvények jövőjét kérdőjelezik meg.

A katasztrófa múlt szombaton késő délután történt, amikor az alagútban tartózkodó ezrek - eddig még ismeretlen okokból - pánikba estek. Az emberek menekülni igyekeztek, és közben egymással dulakodtak, illetve egymást taposták agyon.

„Amikor a rendőrök a területet lezárták, keményen előrenyomódtunk, az emberek elöl nem kaptak levegőt. Mindannyian csak szórakozni akartunk... aztán már mindenki csak sírt. Még soha nem láttam, ahogyan egy ember meghal."

„A kellős közepén álltunk. Egyre több ember próbált meg bejutni a buli területére. Már túl voltunk az alagúton, közel a bejárathoz, onnan azonban már nem lehetett továbbmenni. Az alagúton keresztül megindultunk visszafele, alig kaptunk levegőt, a könyökünkkel törtünk utat, hogy még ki tudjunk jutni. Szóltunk a rendőröknek, hogy tömeghisztéria fog kialakulni az alagútban, de még háromnegyed órán keresztül semmi sem történt. Akkor azonban már sorozatosan estek össze az emberek."

Ehhez hasonló beszámolókkal van tele a német média a szombati, Duisburgban megrendezett Love Parade tragédiája kapcsán. Vasárnapra a halottak száma 19-re a sérülteké pedig 340 fölé emelkedett. Délutánra valamennyi áldozatot sikerült azonosítani. A tizenegy nő és nyolc férfi közül hat külföldi, holland, ausztrál, olasz, kínai és spanyol állampolgár volt.

Hibáztak a szervezők

Az első értékelések szerint a szervezők, illetve a rendőrök részéről súlyos hiányosságok történtek, a rendezvény biztonsági feltételei elégtelenek voltak. Több szakértő is annak a nézetnek adott hangot, hogy a fesztivált eleve nem lehetett volna megrendezni az egykori teherpályaudvar melletti, viszonylag kis területen, az pedig egyenesen megengedhetetlennek számított, hogy a helyszínre történő be-, illetve kijutás egyetlen tényleges útját egy szűk alagút jelentette.

A Love Parade fesztiválokat csaknem 20 éven keresztül Berlinben tartották, a rendezvény csak 2007-ben költözött át a Ruhr-vidékre. 2007-ben Essen városa volt a rendező, 2008-ban pedig Dortmund, 2009-ben viszont Bochum a rendezést lemondta. A hatóságok ugyanis úgy értékelték, hogy a város nem rendelkezik elég nagy területtel a várhatóan több mint 1 millió zenerajongó befogadására.