A Földre hozza a Marsot a NASA

Felfújható sátor a sarkvidéken, víz alatti ház búvároknak, szkafanderben vezetett sivatagi terepjáró, vulkáni törmeléket kotró robotok a Hawaii-szigeteken - szokatlan helyszíneken extrém munkát végeznek a NASA szakemberei és robotjai. Mindezek az úgynevezett analógia kutatások részét képezik: bolygónkon készülnek fel más égitesteken végzendő munkára.

Az analóg vagy analógia kutatások célja, hogy földi vizsgálatok és tesztek révén jussunk közelebb más égitestek megismeréséhez. A témakörben végzett munkákat két részre oszthatjuk aszerint, hogy a természetben zajló jelenségeket vizsgálják (például kémiai átalakulásokat elemeznek az örökké fagyott permafroszt rétegekben), vagy technológiai fejlesztés a cél (például olyan fúróberendezés, amely ebből a permafrosztból tud úgy mintát venni, hogy kevéssé alakítja át annak anyagát). Ezen kutatások többsége úgynevezett Mars analóg vizsgálat, amelynek keretében bolygónkon olyan helyszíneket, illetve alakzatokat és jelenségeket vizsgálnak, amelyek megértése a Mars megismeréséhez is közelebb visz.

A bolygó pontos szimulálására, az ott zajló folyamatok teljes körű megismerésére ugyanakkor itt nincs lehetőség. A Földön nincsen marsfelszíni gravitáció vagy ritka szén-dioxid-légkör, azonban ez alig befolyásolja például a speciális robotok működését, a megfigyelő műszerek vagy a szkafanderben üzemeltethető fúrógép tervezését. Ésszerű megkötésekkel és korlátozásokkal egy-egy kiválasztott paraméter jól vizsgálható - és segítségével következtetni lehet arra, miként történne mindez a Marson.