A sci-fikben látott fegyverek mostantól elérhetőek

Az űrben játszódó, kitalált történetekben a főszereplők előhúznak egy szerkezetet, amely nagy fényt és hőt bocsát ki, tüzelnek, és egy pillanat múlva a marslakók holtan fekszenek az űrhajó padlóján. A lézerfegyverek már régóta foglalkoztatják nem csak a filmrajongók, de a hadiipar fejlesztőit is, bár mostanáig nem sikerült a mozikban látható nagy erejű fényszerkezeteket készíteniük.
A 'halálosztó lézer', a 'lézerpisztoly', a 'plazmapuska', és '-pisztoly' a filmekben az űr-csaták elengedhetetlen elemei, de ilyen mindenen áthatoló, az időjárás nehézségeivel is megküzdő fegyver elkészítése sokkal bonyolultabb, mint a fejlesztők gondolták.
Egy lézertechnológiával foglalkozó cég viszont a napokban bemutatta azt az újdonságot, amely sokak szerint megváltoztatja a rakétatechnológiát. Kifejlesztettek egy olyan lézerfegyvert, amely óriási fényerejével akár képes lelőni egy néhány kilométerrel arrébb repülő, nem ember által vezetett légi járművet is.
A kutatók hat, az autóiparban is használatos lézer ötvözetével dolgoztak, és remélik az újdonság alkalmazható lesz hajókon és szárazföldön is. Kábelekkel, vagy vonató kocsikkal oldanák meg a használatot, hogy a szerkezet az egész világon működőképes legyen.
A rendszer nagy ereje segít megoldani két problémát is, amely eddig leküzdhetetlennek tűnt. Az egyik, hogy esős, nedves időben is alkalmazható, eddig ugyanis a vizes időjárási körülményeken való áthatolás a lézer sok energiáját felemésztette. A másik újítás, hogy a találmányt fényvisszaverő felületeken is működőképes.