Megdöbbentő számok: megéri munkanélkülinek lenni Nagy-Britanniában
Jobban megéri ma Nagy-Britanniában munkanélkülinek lenni, mint alacsony bérért dolgozni – írja a The Guardian. A jóléti rendszer a munka- és nyugdíjügyi miniszter szerint már az összeomlás szélén áll – sürgős reformra van szükség.

Ötmillió ember kap rendszeresen munkanélküli segélyt – közülük 1,4 milliónak 9 éve vagy régebben nem volt munkája. Hatból egy gyermek olyan háztartásban nő fel, ahol valaki nem dolgozik – ez európai szinten az egyik legmagasabb arány.

Duncan Smith szerint a „megdöbbentő” számokat némileg magyarázza, hogy a kevésbé tehetősek számára nem mindig vonzó a munka. Nem azért, mert lusták, magyarázza a miniszter, hanem mert a fizetési skála alsó részén állást elfogadni gyakran valódi veszélyt jelent. „Ha az ember csak heti néhány órát tud dolgozni, meg kell gondolnia, érdemes-e – fogalmazott Duncan Smith. – Minden megkeresett tíz fonton 8-9-et elbukik, hiszen a munkával jön a támogatás megvonása. Tegyék fel maguknak a kérdést, maguk dolgoznának így?”. A miniszter szerint az „intézményesített tétlenség” hatására kialakultak a munkanélküliség „bástyái”.

A jóléti költségek lassan kezelhetetlenné válnak, a tizenhárom évvel ezelőtti 63 milliárd fontos tétel mára megkettőződött. Duncan Smith arról is beszélt, amikor elfoglalta miniszteri pozícióját, beosztottai elsőként a sürgős reform szükségességére hívták fel a figyelmét, mert a rendszer már „az összeomlás szélén áll”. „Meg kell törnünk a függőség körét, hogy a munka –akármennyit fizet is – megérje” – fogalmazott a miniszter. Duncan Smith szerint egyszerűsítésre van szükség – egyik munkatársa, képzett minisztériumi szakember nemrégiben majdnem egy órát töltött el csak azzal, hogy megállapítsa, megéri-e munkába állnia a segítségét kérő egyedülálló szülőnek. „Egyszerű, mindenre kiterjedő, közérthető rendszerre van szükség” – nyilatkozta. Duncan Smith szerint a Gordon Brown miniszterelnöksége alatt bevezetett adójóváírási szabályok felelősek a leginkább a kialakult helyzetért, ezt megváltoztatni pedig nehéz lesz, de elkerülhetetlen.

A Munkáspárt azonban úgy gondolja, a konzervatív munkaügyi reform valójában újabb megszorítás, csak másként csomagolva. „Az előző kormányzat munkapárti jóléti intézkedései több ezer családnak segítettek – nyilatkozta Yvette Cooper, az árnyék-munkaügyi miniszter. – Mi úgy véljük, érdemes lenne tovább haladni ezen az úton, de a jelenlegi költségvetés sajnos nem erre mutat. A reform vagy milliárdokba kerül majd, vagy a leginkább rászorulókat fogja sújtani – Duncan Smith-nek be kell vallania, melyikről van szó”.