Pótfelvételi csak költségtérítéssel

Tízből hét felsőoktatásba jelentkező jutott be idén első körben valamilyen képzésre, összesen 97 ezren nyertek felvételt. Az alapszakok közül a gazdálkodás és menedzsment, míg a mesterképzésen, a tanár szakon kezdhetik meg a legtöbben a tanulmányaikat. A legtöbb felvett hallgatót mind alap-, mind mesterszakon idén is az ELTE Bölcsészettudományi Kara fogadja szeptemberben.

Egyelőre 42 ezren nem jutottak be, ők augusztusban próbálkozhatnak ismét, de idén kizárólag költségtérítéses képzéseken.

Még legalább 42 ezer jelentkezőnek nincs helye egyetlen egyetemen vagy főiskolán sem, miután csütörtök este kihirdették a felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Ennek ellenére nincs ok a szomorkodásra; augusztus 10-ig lehet jelentkezni a pótfelvételikre az Oktatási Hivatalnál (OH). A szeptemberben kezdődő tanévre a 140 ezer jelentkező közül 97 ezret vettek fel első körben, a többiek viszont még jelentkezhetnek valamilyen, kizárólag költségtérítéses képzésre - közölte Dux László, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár. Összesen 479 képzés közül lehet választani, ezek között 159 alapképzés, 6 egységes, osztatlan képzés, 254 mesterképzés - ebből 120 tanári szak - 60 pedig felsőfokú szakképzés. Kizárólag egy felsőoktatási intézménybe, egyetlen képzésre adhatják be a tanulók a papírjaikat - hívta fel a figyelmet Dux.

Még van pár hely: