Júl. 25. Napi vidámság

Ha már egy polip is kitudja rakni a rubik kockát, akkor feladom, az utolsó sornál mindig elakadok, de majd a neten megnézem hogy kell, nem fog megelőzni a polip:

Júl. 25. Egy kis tudomány

Fagyálló mérgük van az antarktiszi polipoknak

Ausztrál kutatók négy olyan polipfajt fedeztek fel az Antarktiszon, amelyek mérge fagypont alatt is hatékony. Remélik, hogy a mérgeknek a gyógyászat is hasznát látja majd.

A Melbourne-i Egyetem kutatói egy hathetes expedíciót folytattak az Antarktiszon 2007-ben, eredményeiket a Toxicon című szaklapban tették közzé. A szekértők már régóta tudják, hogy a területen élnek polipok, de az ausztrál kutatók megdöbbentek azok változatosságán és alkalmazkodóképességén.
Egészen parányi, pár centis állatok és hatalmasak egyaránt előfordultak a vizsgált területen. Mérgüket egy fúrt lyukon keresztül juttatják be áldozataikba, nagyméretű, héjas állatokba, és az nulla fok alatt is kifejti hatását. Ez demonstrálja, mennyire jól alkalmazkodtak a polipok az antarktiszi feltételekhez. Az evolúciós nyomás lassacskán megváltoztatta mérgüket, hogy egyre hidegebb vizekbe terjeszkedhessenek - magyarázta Bryan Fry a Yahoo hírportálja szerint.
A kutatók kíváncsiak arra, miféle új, csodás méregösszetevőket lehet kivonni e mérgekből, amelyeket gyógyszerek kifejlesztésénél lehetne felhasználni. Egyes magas vérnyomás ellen bevetett gyógyszereket, például az ACE inhibitorokat kígyóméreg mintájára fejlesztették ki, míg a cukorbetegségre adott bizonyos szereket az Egyesült Államok és Mexikó északi részén élő viperagyík nyálából származtattak.


Egy blog tőlem nektek, hogy megoszthassam mindazt ami szerintem fontos az életben.